سؤال: چرا ما مثل اهل سنّت دست بسته در نماز نمی ایستیم؟
جواب: حضرت رسول ـ صلّی اللّه علیه وآله وسلّم ـ و ائمه ـ علیهم السّلام ـ قطعاً در نماز چنین نمیکردند، مالک نیز که یکی از ائمّهی چهارگانهی اهل تسنن است، دست باز نماز میخواند.
سؤال: پس چرا بقیّهی فِرَق اسلامی دست بسته نماز میخوانند؟
جواب: هنگامی که اسرای ایرانی را نزد خلیفهی ثانی بردند، وی دید آن ها در برابر او دست بسته ایستاده اند، گفت: این کار در برابر خدا سزاوارتر است، لذا دستور داد در نماز تکتّف کنند و دست بسته نماز بخوانند.
چهطور شد نحوه ی وضو گرفتن پیامبر ـ صلّی اللّه علیه وآله وسلّم ـ برای ما معلوم نشد؟!
عامّه می گویند: ما چهطور می توانیم با کسانی که بین غَسْل و مَسْح فرق نمی گذارند، مباحثه کنیم؟! آیا ما، بین غَسْل و مَسْح فرق نمی گذاریم یا شما که تمام سر را مسح می کنید؟! آن هم چه مَسْحی! چه قدر طول می کشد تا تمام سر مسح شود، و تمام دو پا غَسْل و شسته شود؟ آن هم در هر روز چند بار؟! چه طور شد نحوه ی وضو گرفتن پیامبر ـ صلّی اللّه علیه وآله وسلّم ـ تنها برای شما معلوم شد؟ این که رسول خدا ـ صلّی اللّه علیه وآله وسلّم ـ در هر روز، و روزی چند بار این عمل را تکرار کرد ولی برای ما مخفی شد و اهل خانه اش و اهل بیتش ـ علیهم السّلام ـ طور دیگر وضو می گیرند؟! هم چنین در زمان حضرت امیر ـ علیه السّلام ـ نحوه ی وضو گرفتن حضرت آشکار بوده و کسی به آن حضرت چیزی نگفت و اعتراض نکرد که وضوی شما با وضوی حضرت رسول ـ صلّی اللّه علیه وآله وسلّم ـ و شَیْخَین مخالف است؟!
از عجایب این که در سُنَن ابی داوود به نقل از پیامبر اکرم ـ صلّی اللّه علیه وآله وسلّم ـ ، نحوهی وضو گرفتن پیامبر ـ صلّی اللّه علیه وآله وسلّم ـ مطابق با شیعه نقل شده است!
عبداللّه بن زید می گوید:
«أَلا أَحْکِی لَکُمْ وُضُوءَ رَسُولِ اللّه ـ صلّی اللّه علیه وآله وسلّم ـ ؟!»
آیا نحوه ی وضو گرفتن رسول خدا ـ صلّی اللّه علیه وآله وسلّم ـ را برای شما عملاً بیان نکنم؟!
سپس مثل آن ها وضو میگیرد. ما هم در روایت داریم که امام باقر ـ علیه السّلام ـ می فرماید: «أَلا أَحْکِی لَکُمْ وُضُوءَ رَسُولِ اللّه ـ صلّی اللّه علیه وآله وسلّم ـ ؟!»(1)
و مثل ما وضو می گیرد. الی ماشاءاللّه اصحاب و چه اصحاب بزرگوار و معروف، نظیر عمّار و دیگران که با حضرت امیر ـ علیه السّلام ـ مختلط بودند و معاشرت داشتند، ولی هیچ کدام از آن ها به وضوی آن حضرت ایراد نگرفتند که بر خلاف وضوی رسول اللّه ـ صلّی اللّه علیه وآله وسلّم ـ است! پس بگویید این هم مثل تکتّف(2) در نماز است که اتّفاق سَلَف بر این بوده که جزو نماز است، ولی بر عدّه ای مخفی شد، از جمله مالک و اساتید او که تکتّف را در فریضه واجب نمی دانند! خیلی عجیب است از ابن رشد که خود را از فقها میداند، مَعَ ذلک میگوید: در این موضوع میان فقها اختلاف نظر است که مبدأ تکتّف از زمان عمر بوده، یا در زمان حضرت رسول اللّه ـ صلّی اللّه علیه وآله وسلّم ـ ، امری که به زعم آنها اطباق و اجماع سَلَف بر آن بوده است!
گویا وضو هم مثل تکتّف که به زعم آن ها اطباق و اتّفاق سَلَف بر او بوده، ولی بعد از رحلت حضرت رسول ـ صلّی اللّه علیه وآله وسلّم ـ ، اهل بیت ـ علیهم السّلام ـ آن را عوض کرده اند!
______________
1. کافی، ج 3، ص 24 و 25؛ من لایحضرة الفقیه، ج 1، ص 36؛ تهذیب، ج 1، ص 75 و...
2. روی هم گذاشتن دستها.
منبع: سایت آیت الله بهجت (دام ظله)