ضعف مفرط و شدید دولت نهم در عرصه ی تبلیغاتی - اطلاع رسانی
پیشنهادی مهم حزب الله می رزمد
در آستانه ی هفته ی دولت قرار داریم و این هفته برای دولت نهم ، آخرین هفته ی دولت نام گرفته است . دقیقا 3 سال از بر سرکار آمدن عملی دولت نهم می گذرد و تا چند روز دیگر ، این دولت و رییس محبوبش قدم در آخرین سال فعالیت در مرحله ی اول خواهند گذارد . یکی از سنتهایی که طی سالیان گذشته در بین دولتهای مختلف رواج یافته اهمیت اطلاع رسانی از فعالیتهای دولت در این هفته می باشد . از سویی ، یکی از بزرگترین نقاط تاریک و ضعف دولت نهم وضعیت اطلاع رسانی و تبلیغات آن می باشد . جالب آنکه بارها و بارها از زبان مقامات اجرایی ، از رییس جمور گرفته تا سایر اعضای کابینه ، و از همه جالب تر ، حتی از زبان مشاور اطلاع رسانی و رسانه ای دولت نهم ، این نکته اعتراف و اقرار شده که متاسفانه این دولت نتوانسته است در عرصه ی اطلاع رسانی به مردم از فعالیتهای خود به توفیق چندانی نایل آید .
اینکه بدنه ی اجرایی دولت طی 3 سال گذشته بارها اعلان عمومی نموده که در اطلاع رسانی ضعف دارد اما اقدامی عملی برای رفع آن انجام نداده 1 نمره ی منفی برای دولت و مسئولان آن محسوب می شود .
و اما پییشنهادهای وبسایت حزب الله می رزمد جهت بهبود وضعیت دولت در این عرصه ی مهم و حیاتی :
1- بهره گیری از بدنه ی مردم
یکی از مهمترین عواملی که دکتر احمدی نژاد را در سوم تیرماه 1384 به کرسی ریاست جمهوری سوق داد حضور فعالانه و خودجوش مردمی بود . اگر نگاهی کوتاه به آن تاریخ و هفته های تبلیغاتی بیفکنیم به روشنی خواهیم دید که بمباران رسانه ای - تبلیغاتی بی سابقه ای برعلیه نامزد مردمی ریاست جمهوری نهم به راه افتاده بود . تمامی احزاب و ارگانهایشان با عقبه ی مالی و پشتیبانی مسئولان کهن سال کشور به میان میدان آمده بودند و هر روز و هر ساعت ، بمبی تخریبی - تبلیغی را در میان اذهان عمومی جامعه منفجر می نمودند و فضا را آنچنان سخت و نفسگیر نموده بودند که به سختی می شد از میان گرد و غبارهای به پا شده ، روزنه ی امید و روشنایی را جستجو نمود . اما مردم عدالتخواه و خسته از ظلم و نابسامانیهای فرهنگی - اقتصادی - سیاسی ، به راحتی و زیبایی به سمت نور حرکت خود را پیمودند و به هدف مقدس خود نایل آمدند . آیا اینک نیز نمی توان در میان این حجم گسترده ی تخریب دولت نهم و رییس آن ، از آن تجربه و حضور میدانی مردم بهره گرفت ؟ قطعا پاسخ مثبت است اما راههای استفاده از این پتانسیل قوی و مردمی بسیار مهم می باشد . اینکه چگونه بدون حساسیت زایی و بدون فریب افکار عمومی و به صورت کاملا صادقانه و شفاف از مردم خواست عرصه ی تبلیغاتی سینه به سینه را به دست گرفته و خود به یاری مسئولان برآمده از میان خود بشتابند .
2- ساماندهی نیروهای خودجوش تبلیغاتی انتخابات تیرماه 1384
یکی از بهترین و کم هزینه ترین راههای به دست گرفتن عرصه ی تبلیغاتی حاکم بر جامعه ، ساماندهی نیروهایی است که به صورت خودجوش در جریان انتخابات ریاست جمهوری نهم وارد عرصه ی تبلیغاتی شده و بر جریان تبلیغاتی - رسانه ای ستاد ثروت فایق آمدند .
البته شاید بتوان به نحوی این بند را نیز به عنوان زیرمجموعه ی بند نخست این یادداشت قلمداد نمود اما علت جدا نمودن آن از بند اول از دیدگاه ما ، تخصصی بودن آن و هزینه بر بودن آن برای دولت است . در موضوع نخست ، با برخی راهکارهای غیرهزینه ای و با بیان نیازهای خود به مردم از طریق راههایی که وجود دارد می توان با عرصه ی عمومی اجتماع ارتباط برقرار نمود اما در این مورد ، باید قدری هزینه نمود ؛ که البته با توجه به ثمرات و نتایج آن بسیار ناچیز و حداقلی است .
اگر به سوابق و پرونده های نیروهای گسترده و خودجوشی که در انتخابات ریاست جمهوری نهم به یاری دکتر احمدی نژاد شتافتند برگشتی داشته باشیم به راحتی می توانیم بخش اعظمی از آنان ، که سعی نمودند گمنام و بی نام و نشان باقی بمانند ، را پیدا نمود و متواضعانه از آنان سخت در این برهه ی سخت و نفسگیر ، باز هم به یاری دولت برخاسته از میان خود از جا برخیزند . این افراد ، با اعتقادات شخصی و مذهبی خود به عرصه قدم نهادند و قریب به اکثریت آنان نیز نه تنها در این دولت مجالی برای مدیریت و به دست گرفتن امور پیدا نکردند بلکه اصولا چنین خواسته و تقاضایی نداشته اند . حال ، یکی از بهترین مسیرها برای دولت در جریان به دست گرفتن عرصه ی اطلاع رسانی در جامعه ، استفاده از این پتانسیل گرانبها و قیمتی است که طی 3 سال گذشته به باد فراموشی سپرده شده اند .
در این راستا نکته ای ظریف نهفته است و آن اینکه ، به مراتب دیده شده که بسیاری از مردم راجع به طرحها و برنامه های مختلفی که از سوی دولت مطرح و اجرا می شود با ابهاماتی مواجه می باشند و برای رفع ابهامات و سسوء تفاهمها و همچنین آشنایی بیشتر با مسایل جاری کشور ، به همان ستادها و افراد خودجوش حامی دکتر احمدی نژاد در جریان انتخابات مراجعه می نمایند اما متاسفانه آنان را بی خبرتر از خود می نگرند و دست خالی و نامیدتر از گذشته بر می گردند . این ، یکی از بزرگترین ضعفهای دولت است . چرا دولت نتوانسته است با این افراد ، که شامل طیفهای مختلف جامعه اعم از خیرین ، ریش سفیدان محلات و اقوام ، روحانیون ، افراد مذهبی ، جوانان دانشجو و نخبه ، فعالان در عرصه های دینی و مذهبی ، مساجد و پایگاههای بسیج و بازاریان و ... می باشند ، ارتباطی تنگاتنگ برقرار نماید و آنان را از ریز فعالیتهای خود آگاه ساخته و حتی از رهنمودها و توصیه های آنان جهت پیشبرد بهتر امور ، استفاده نماید ؟!
به عقیده ی ما ، راه انداختن تشکیلاتی جهت جمع آوری بانک حامیان خودجوش و مردمی دولت نهم و برقراری ارتباط با آنان و اطلاع رسانی دقیق و شفاف به آنان می تواند دولت را در پیروزی در جبهه ی تبلیغاتی - رسانه ای حمایت شایانی نماید .
3- پخش بولتنهای عمومی
یکی از ابتدایی ترین و اولین راههای اطلاع رسانی پخش گسترده و به موقع بولتنهای تبلیغاتی در عرصه های مختلف عمومی است که متاسفانه دولت نهم از این راه ساده نیز خود را محروم نموده است .
در جامعه ی ایرانی به کرات دیده و تجربه شده است که جو شایعه و پخش اخبار غیررسمی گسترده به راحتی توانسته است فضای رسمی کشور تحت تاثیر قرار دهد . چرا دولت از همین پدیده به سود خود استفاده نکرده و نمی کند ؟!
به راحتی می توان به 1 تدبیر کاملا ساده و بدون پیچیدگیهای خاص ، با طیفهای مختلف جامعه ارتباط غیرمستقیم برقرار نمود و آنان را از فعالیتهای خود و سنگ اندازیها در مقابل دولت مطلع نمود .
مثال می زنیم : در تمامی مسابقات ورزشی در سرار کشور ، که با استقبال چشمگیر جوانان مواجه شده و می شود ، می توان با انتشار گسترده و حجیم فعالیتهای دولت در بولتنهای رایگان و پخش آن در بین جوانان ، بخش اعظمی از جامعه را با فعالیتهای خود آشنا نمود . نمازجمعه ، مساجد ، هیاتهای مذهبی از دیگر مکانهایی است که طیفهای مختلف مردم و جوانان به صورت گسترده حضور فعال دارند و می توان با پخش گسترده ی همین بولتنها ، طی ماه یا هفته ، بخش اعظمی از جو ضدتبلیغی و تخریبی رسانه های معاند دولت را خنثی نمود و عموم مردم را از فعالیتهای بخشهای مختلف دولت و خدمات آن آگاه نمود .
چرا دولت نهم از این راه ابتدایی و سهل و پیش پا افتاده نیز دوری می جوید ؟!
4- استفاده ی بهینه از ابزار جدید رسانه ای - تبلیغی
امروزه همگان می دانند که در عصر ارتباطات به سر می بریم و جالب اینکه در این عصر ، دولت نهم از عدم اطلاع رسانی ضعف می برد . به نظر می رسد نوع نگاه و فعالیت مسئولانی که برای این امر انتخاب شده اند سنگی است که پیش پای این دولت انداخته شده است . اینکه ما چند خبرنگار مشخص و همیشگی را به صورت ماهانه به مناطق دورافتاده ی کشور ببریم و از آنها بخواهیم نسبت به فعالیتهای دولت گزارش تهیه نموده و آن را در رسانه های متبوع خود منتشر نمایند ، کاری کم فایده و کم نتیجه خواهد بود .
دولت باید به عرصه های مختلف اجتماع و بدنه ی اصلی مردم نفوذ کند و از این قبیل کارهای کلیشه ای پرهیز نماید . 1 خبرنگار خود باید برای تهیه ی گزارش فعالیت کند و حقایق و تلخ و شیرین را با حس خبرنگاری خود منتشر نماید تا اثرگذاریش بیشتر شود . اینکه بخواهیم وی به صورت میهمان به محلی برده و سپس مطالبی از پیش تعیین شده را در اختیارش قرار دهیم و او نیز با کاستن از سر و ته گزارش ، بخشی از آن را به صورت ابتر و صرفا جهت انجام وظیفه ی خبرنگاری و رسم میهمان نوازی منتشر نماید هیچ دردی را دوا نخواهد نمود .
چرا دولت از ابزار جدید عصر ارتباطات بهره ی کافی نمی برد ؟! استفاده از دنیای مجازی و سایتها و وبلاگهایی که به صورت خودجوش و مردمی به اطلاع رسانی از دولت می پردازند نعمتی است که کمتر دولتی از آن برخوردار بوده است اما متاسفانه همین مهم ، از دید مسئولان تبلیغاتی و اطلاع رسانی دولت پنهان مانده است .
به جای اینکه خبرنگاران با صرف هزینه های کم یا زیاد به مناطق مختلف ببریم ، از سایتها و وبلاگهایی که توسط مردم و جوانان همان منطاق راه اندازی شده استفاده ی بهینه را ببریم و با روشی کاملا حرفه ای آنان را به وادی اطلاع رسانی به دولت در زمینه ی فعالیتهای انجام شده در آن مناطق بکشانیم . آیا به نظر مشاوران با تجربه ی دولت ، این کار کم هزینه و پربازده خالی از فایده می باشد ؟!
همچنین ، استفاده از ظرفیتهای گسترده و بدون انتهای تلفنهای همراه یکی دیگر از عرصه هایی است که دولت می تواند از آن به صورت حرفه ای و بهینه ، بالاترین و بهترین بهره ها را ببرد .
آری ؛ دولت نهم با تمام برجستگیها و نقاط مثبتی که دارد نیز دارای ضعفهایی است و یکی از مهمترین و مشهودترین این ضعفها ، کوتاهی و سهل انگاری در عرصه ی اطلاع رسانی و استفاده از بدنه ی عمومی اجتماع و مردم و نیروهای خودجوش حامی خود است . اینکه مسئولان دولت بدون هیچگونه اقدام عاجلی ، 3 سال است از ضعف اطلاع رسانی خود سخن می گویند امتیاز منفی است که فاصله ی دولت نهم از نمره ی 20 را بیشتر می کند .